UDDANNELSE
Midtjysk Turisme
Foto: Per Arnesen

Tema - Filmturisme

Hvordan kan DMO’er (Destination Management Organisations) og turistbureauer indfri potentialet i en film/tv-optagelse, der foregår i eget lokalområde? Håndbog giver inspiration til, hvordan mulighederne før, under og efter optagelserne udnyttes bedst muligt.

Film og tv-serier kan skabe stærke følelser eller ligefrem vække nye interesser hos publikum. Ofte knytter disse sig ikke blot til handlinger eller personer, men også til filmuniversernes lokationer.

”Ringenes Herre” er nærmest blevet synonym med New Zealands smukke natur, Ystad har med succes udviklet en identitet om succesdetektiven Kurt Wallander, mens ”Ludvig og Julemanden” var med til at indprente Nordjylland i danskernes bevidsthed.

Også flere destinationer i Region Midtjylland har fået øjnene op for filmturismens muligheder. Eksempelvis har VisitAarhus skabt et online univers centreret om den aarhusiansk-filmede krimiserie Dicte. Det er blandt andet muligt at downloade en app, som tager brugeren med i Dictes fodspor rundt i byen.

På samme måde har Randers Kommune lavet en hjemmeside tilegnet den autentiske film om Hvidstengruppen. Her kan interesserede både finde information om filmens historiske baggrund, blive inviteret på virtuel rundvisning på Hvidsten kro og komme med bag kameraet til optagelserne af filmen.

Travlt erhvervsliv

Men filmturismens potentiale er større end de følelser og interesser, som den færdige produktion kan skabe hos tv-seere og biografgængere.

Eksempelvis resulterede optagelserne af ”Max Pinlig på højskole” i, at erhvervslivet i Viborg og omegn oplevede ekstra travlhed før og under de fem ugers filmproduktion i området. Blandt andet skulle det store filmhold bespises, transporteres og overnatte i nærliggende byer, mens lokale håndværkere blev beskæftiget med at bygge nye rekvisitter.

”Film skal ses i virkeligheden – en håndbog om filmturisme”

VisitNordjylland, Filmby Aarhus (via North Sea Screen Partners) og Midtjysk Turisme har i samarbejde med Seismonaut udarbejdet en håndbog, som sætter fokus på det store potentiale i filmturisme.

”Film skal ses i virkeligheden – en håndbog om filmturisme” beskriver, hvordan film- og turistbranchen kan forenes, ligesom den giver konkrete værktøjer til, hvordan destinationer i fremtiden kan integrere filmturisme som et element i de øvrige aktiviteter.

Håndbogen, der både kan bestilles som fysisk eksemplar eller downloades i PDF-format, ekspliciterer desuden konkrete eksempler på, hvordan destinationer med succes har sat fokus på filmturisme.

Bestil et gratis eksemplar af ”Film skal ses i virkeligheden – en håndbog om filmturisme” her.

Eller søg yderligere online inspiration her.

Yderligere information

I forlængelse af håndbogen arbejder Filmby Aarhus i samarbejde med Midtjysk Turisme og Visit Nordjylland videre med mulighederne i at bruge film- og tv-optagelser som løftestang for øget aktivitet, turisme og vækst.

For mere information om det videre projekt, kontakt Mette Elmgaard, Filmby Aarhus  på melm@aarhus.dk eller telefon +45 8713 2505.